
Matematyczne smaki – warsztaty kulinarne z elementami matematyki
w Szkole Podstawowej nr 1 w Słupsku
Zadanie nr 40 – Słupski Budżet Obywatelski
Marzec – grudzień 2023
Matematyczne smaki to cykl warsztatów kulinarnych z elementami matematyki dla dzieci w wieku 7 – 14 lat prowadzony w dwóch grupach wiekowych (1 grupa dzieci klas I – III oraz 1 grupa dzieci klas IV – VIII). Warsztaty odbywać się będą dla każdej grupy w wymiarze 2h tygodniowo. Łącznie odbędzie się 40h zajęć w cyklach:
– marzec – czerwiec 2023 r. – dzieci z klas I – III – 20 godzin (10x2h)
– wrzesień – grudzień 2023 r. – dzieci z klas – IV – VIII – 20 godzin (10x2h)
Zajęcia odbywać się będą w pracowni w Szkole Podstawowej nr 1 w Słupsku. Celem warsztatów jest kształtowanie kulinarnych zainteresowań u dzieci i młodzieży, propagowanie zdrowego odżywiania oraz kształcenie kompetencji matematycznych poprzez zastosowanie matematyki w praktyce. Zajęcia obejmować będą przygotowanie potraw i ich wyeksponowanie oraz najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i higieny żywienia. W czasie zajęć poruszane są także takie tematy jak wartości odżywcze produktów spożywczych, jadłospis nastolatka, zdrowe odżywianie, zasady BHP w kuchni. Uczniowie będą w praktyce rozwijać umiejętności matematyczne poprzez odmierzanie, przeliczanie jednostek, posługiwanie się miarami, wykorzystywanie instrukcji wykonania.
Warsztaty kulinarne prowadzić będzie pani Marta Gołębska – mgr dietetyki, absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Nauczyciel przedmiotów gastronomicznych. Specjalizuje się w żywieniu zbiorowym typu zamkniętego
w szczególności dzieci oraz bezpieczeństwem żywności. Pasjonatka zdrowego gotowania dla swoich małych pociech.
Warsztaty kulinarne z elementami matematyki to zajęcia, które nie tylko rozwijają zainteresowania kulinarne dzieci
i młodzieży, ale również mają duży wpływ na rozwój kompetencji miękkich. Podczas wspólnego gotowania uczniowie nabędą nie tylko praktycznych umiejętności potrzebnych w codziennym życiu związanych z przygotowaniem potraw, eksponowaniem ich i nakrywaniem do stołu, niemarnowaniem żywności, ale również nauczą się współpracy w grupie, kooperacji, bycia razem, smakowania nowego, rozmów o jedzeniu i przede wszystkim wspaniałego gotowania. Ta umiejętność da dzieciom moc i poczucie sukcesu, usamodzielnia je i nauczy dokonywania zdrowszych wyborów. Wspólne gotowanie będzie rozwijało kompetencje matematyczne, poprzez uświadomienie uczniom szerokiego zastosowania matematyki w praktyce, operowanie pojęciami matematycznymi, przeliczaniem miar i odmierzaniem produktów. Młodsza grupa wiekowa dodatkowo wzmocni motorykę małą i umiejętności manualne. Udział w zajęciach przyniesienie korzyści związane z kształtowaniem zdrowych nawyków żywieniowych. Zadanie przyniesie wiele korzyści dzieciom i młodzieży oraz wpłynie na rozwój ich umiejętności praktycznych i interpersonalnych.
Matematyczne smaki – GRUPA 2, warsztaty nr 3
Dzisiaj na warsztatach „Matematyczne smaki” w ramach Budżetu Obywatelskiego kucharze z klas 1-3 zmagali się z krojeniem dużej ilości warzyw, które były niezbędnym dodatkiem do domowej tortilli. Uczniowie mieli tez matematyczne zadania – jak podzielić 21 placków tortilli na 8 osób, aby każdy był najedzony? 🙂
Matematyczne smaki – GRUPA 2, warsztaty nr 2
Dzisiaj dowiedzieliśmy się dlaczego warto jeść śniadanie i przygotowaliśmy pyszne posiłki: zabawną owsiankę, tosty z dodatkami oraz jajka smażone w ciekawych kształtach.
Nie zabrakło elementów matematyki, kroiliśmy trójkąta, koła i wycinaliśmy kwadraty.